FAQ

Belysning kontor

 

Vanliga frågor om LED-belysning

 

Vad är LED-belysning?

En LED-lampa är en Ijusemitterande diod (LED) som är monterad i en lampa (eller glödlampa) för användning i belysningsarmaturer. Lysdioder är små, hållbara och behöver lite ström för att fungera. Jämfört med glödljus är lysdioder ekonomiskt och miljömässigt det bästa valet.
 

Varför LED-belysning?

Med stigande energikostnader i fastigheter och bostäder kan man göra betydande besparingar och minska sina koldioxidutsläpp genom att ersätta ineffektiva glödlampor med olika LED alternativ.
 

Varför pratar alla om lysdioder?

Den främsta orsaken är att det är den första riktigt nya ljuskälla på tjugo år. Lysdioder började först tillverkas för kommersiellt på 1960-talet, men först under de senaste 15 åren att de har använts i olika belysningstillämpningar. Innan dess var de främst används på som indikeringslampa och för signalering. Nyligen har hög-effekt lysdioder utvecklats, med effekter på 1W och mer, vilket innebär att de kan producera användbara mängder av ljus. LED finns nu i varje område av belysnings-applikationer.
 
Deras fördel jämfört med konventionella ljuskällor är mycket långa livslängd, effektivitet och liten storlek. De är också mycket lämpad för massproduktion med relativ enkel tillverkning. Ett annat område förutom belysning där LED tillämpas är i elektronikprodukter såsom mobiltelefoner, persondatorer och TV-apparater.
 

Kan jag spara energi och pengar genom att byta till LED?

Det beror helt på din befintliga installation. Det enklaste sättet att ta reda på det är att be din elinstallatör göra kartläggning av din befintliga belysning. De kommer att tala om var du kan spara i minskad energiförbrukning och ge dig råd om vilken typ av LED du bör använda i olika utrymmen
 

Hur väljer jag en god kvalitet LED?

Kvaliteten på lysdioder varierar tyvärr ganska mycket. Som regel har produkter från kända varumärken bättre kvalitet och har längre livslängd, högre ljusutbyte, bättre färgåtergivning och lägre energiförbrukning. Din installatör är utbildad för att vägleda kunderna om kvaliteten på produkter som finns.
 

Är en LED ljus mer effektivt än ett kompaktlysrör?

Normalt är svaret ja, men du måste se till att du uppnå liknande nivåer av ljusutbytet. Det är viktigt att använda LED-armaturer som kan sprida ljuset bra med en bra reflektionsförmåga. Vissa LED tillverkare gör sina armaturer med samma storlek så att du kan byta armatur i redan installerade spotlights i ett gipstak t.ex. Om LED lamporna är för en korridor, så måste man överväga avståndet mellan armaturerna för att få en så bra spridning på ljuset som möjligt.
 

Vad är livslängden LED?

Vanligtvis är livslängden upp till 35.000 timmars för LED. Detta är mer än 12 år för de flesta installationer. Som jämförelse så har en vanlig 40W glödlampa ca 1000 timmars brinntid och en halogenlampa ca 2000 timmar. Sedan beror livslängden givetvis hur mycket lampan är tänd och om man har någon form av reglering av den via t.ex. en dimmer eller rörelsevakt.
 

Är alla LED lampor reglerbara?

Många lysdioder är dimbara, men detta måste man titta efter på produktspecifikationen. Det är alltid bäst att kontrollera den dimmer du har idag och fråga tillverkaren om den klarar att dimmra din tilltänkta ljuskälla.
 

Hur beräknar jag hur mycket en lampa kostar att vara i drift per år?

Beräkningen är: Watt x ditt energipris/kWh x brinntimmar per år / 1000. För detta måste du veta tre saker:

  • Watt-tal på lampan
  • Kostnaden för el per kW/h.
  • Vilken brinntimmar som lampan förväntas vara i drift per år.

Observera att rörelsevakter och dimmrar också kan användas för att spara energi, men det är svårare att uppskatta verkliga energibesparingar jämfört med beräkningen ovan. Men ju kortare en lampa är tänt desto längre håller den och med dimring spar man också energi och får ett behagligare ljus.
 

Kan Rexel göra beräkningarna för mig?

Vi kan rekommendera dig som privatperson en bra installatörer som hjälper dig med detta och för företag och fastigheter har vi en avdelning som gör Energy Audits och lämnar förslag på åtgärder utifrån en LCC kalkyl där vi inte bara ser till den minskade energikostnaden utan också tittar på drift och underhållskostnader.