FAQ

Belysning kontor

Tänkvärda fakta om LED-belysning

 

Vad är LED?

En ”LED-ljuskälla” är en elektronisk komponent, en så kallad Ijusemitterande diod (LED). Den är antingen monterad i en ljuskälla (lampa) för användning i traditionella belysningsarmaturer eller monterad som en integrerad del i en modern belysningsarmatur.

Lysdioder är till formatet små komponenter med mycket hög verkningsgrad. Dvs att effektåtgången för att producera en viss mängd ljus i förhållande till den värme som utvecklas i processen är jämfört med traditionell teknik mycket hög.

Enkelt uttryckt; lysdioden drar låg effekt i förhållande till det ljus den genererar jämfört med traditionella ljuskällor.

Varför LED-belysning?

Jämfört med en vanlig glödlampa är verkningsgraden upp emot 90% högre. Jämfört med traditionella lysrör/lysrörsarmaturerna lysrör handlar det om 50–60% i ökad verkningsgrad. LED-teknologin har öppnat helt nya förutsättningar att styra ljuset. Detta avser såväl ljusmängden som färgskalor och i effektbelysningssammanhang kulörer.

Med styrningsmöjligheterna ökar såväl energibesparingspotentialen drastiskt och samtidigt kan ljuset anpassas avsevärt bättre till den verksamhet som råder i rummet. Detta oavsett om vi talar om vårt offentliga rum, om en arbetsplats, om hemmet eller om en stor idrottsarena.

Kan jag spara energi och pengar genom att byta till LED?

Generellt sätt är svaret såklart; Ja! Men hur mycket du kan spara beror naturligtvis på din befintliga belysningsanläggning.

För att enkelt ta reda på hur stor besparingspotential du har i just din anläggning är det effektivaste sättet att göra kartläggning av befintlig belysning. Ta reda på hur väl anpassad den är för den aktuella miljön och verksamheten, hur mycket den brinner, hur mycket den borde brinna? Hur mycket den drar, hur mycket den skulle kunna dra? mm.

Rent allmänt kan sägas att ett byte till LED-belysning är en av de enklaste, effektivaste och mest lönsamma åtgärder du som miljömedveten fastighetsägare kan göra för att spara miljö och pengar.

Mycket lönsammare än satsningar på nya energikällor, avancerade styrsystem mm!

Hur säkerställer jag rätt val av anläggning och kvalitet?

Kvaliteten på lysdioder varierar en hel del. Det är tyvärr inte så enkelt som att påstå att billigare dioder eller LED-armaturer är sämre än de dyrare. Det handlar snarare om att välja rätt egenskaper och rätt kvalitet till de förutsättningar och behov du har i just din anläggning.

För miljöer där ljuset är tänt väldigt få brinntimmar är inte livslängd den viktigaste parametern. Då kanske det mer handlar om snabb, effektiv, automatisk tändning medan det för anläggningar med många brinntimmar är helt avgörande med långa livslängder för att undvika kostsamma serviceåtgärder.

Att säkerställa att det system man valt inte tappar mycket ljus över tid, är mycket viktigt i vissa miljöer men spelar av naturliga skäl mindre roll i andra miljöer. Samma sak med ljus- och färgkvalitét

Generellt sätt kan man säga att ju dyrare produkt desto längre livslängd, högre ljusutbyte, bättre färgåtergivning och lägre energiförbrukning. Men det finns sällan en armatur som är bäst på allt. Det viktigaste är att hitta rätt lösning! Inte en onödigt dyr lösning, inte mängder av onödiga funktioner, inte för enkelt så att du inte får rätt funktion eller rätt ljusmiljö, utan RÄTT! lösning för dina specifika behov.

 För just detta har Rexel ett specialistteam som har till uppdrag att över fabrikatsgränserna hjälpa dig att hitta guldäggen på marknaden och skräddarsy lösningen för dig som fastighetsägare.

 Välkommen att höra av dig till oss på Rexel Energy Solutions!