Om Smarta Hus

KNX paneler

 

Smarta hus

Smarta hus är samlingsnamnet när vi bygger in mer funktion än vad en traditionell elinstallation medger. Du har säker hört det förut men vad är fördelen för dig som installatör och hur får jag kunden intresserad och varför skall en kund välja detta istället?

För 25 år sedan skapade man ett branschunikt samarbete mellan olika leverantörer för att standardisera kommunikation mellan olika apparater oavsett vilken leverantör man valde. Systemet hette EIB och heter nu KNX och har blivit en internationell standard samt en svensk (SS-EN 50090). Man kan jämföra detta med vanligt datanät, oavsett vilken dator eller skrivare vi har i nätverket är kommunikationen mellan dem standardiserad. Några fördelar för dig som installatör är att din kund kan få fler funktioner, det blir en enklare installation och en större flexibilitet.

KNX bygger på bus-teknik, alla ytter apparater ansluts till en två-tråd och i el-centralen hamnar alla aktorer som hanterar belysning mm. Så från el-centralen drar man ett stjärn-nät där man med fördel kan använda fördragen FK och ”droppa” av tändtrådar i tak eller kopplingsdosor. Knapparna i rummen kan vara med eller utan displayer och innehålla en eller flera tryckytor. Försök minimera antalet knappar och använd scenarier så långt det går. Ett bra exempel är att har 4 lägen på ljuset i varje rum: 0 = allting släckt, I = lite belysning, II = lite mer belysning och III = fullt ljus. Samman knappar kan också styra scenarier i hela huset då man kan skilja på korta och långa tryck.

När du väl gjort den fysiska installationen skall man driftsätta, d.v.s. bestämma med en programvara hur systemet skall fungera. Det gör man med en programvara som heter ETS och som du kan köpa av KNX organisationen i Bryssel (www.knx.org). Du bör gå en kurs eller på annat sätt lära dig denna, alternativet är att anlita en expert som hjälper dig.
 

Vad får din kund med KNX jämfört med en traditionell installation?

När man lämnar huset skall man inte bekymra sig över om allt är släckt och när man kommer hem så skall man välkomnas av huset, inte tvärtom. När kvällen kommer skall belysningen enkelt ge en behagligare stämning och när man går och lägger sig skall man inte varje kväll kliva upp och släcka lyset man glömt.

Husets olika lägen styrs enkelt med scenarier, och du behöver inte gå runt och tända fönsterbelysning eller annat, det kan du lägga på en tidkanal eller ett ljusrelä.

Automatiska funktioner underlättar och skämmer bort men de får inte ta överhanden. Allt fungerar som man är van vid, behöver man mer ljus så tänder man ljuset eller dimrar upp och vill man släcka så gör man det.

Har du larm installerat i huset så är syftet i första hand att avskräcka. Men koppla ihop larmet med systemet så huset tänder upp när larmet går.

Sitter du på kontoret och undrar om det är lika mulet hemma, varför inte se efter? Alla funktioner du använder hemma är även säkert åtkomliga från Internet eller smartphone. Inte så att du kan mata katten men nog kolla att larmet är ok och att temperaturen inne inte har sjunkit pga. ett öppet fönster eller annat fel. Du kan också fjärrstyra belysning och allt detta kräver en IP gateway och ett användargränssnitt eller App.

Kontakt oss om du är intresserad så hjälper vi dig i ditt projekt, vi har specialister och du kan också gå kurser hos oss så du kan lära dig arbeta med KNX!