Referensobjekt

KNX display

 

En vanlig villa med KNX!

I Vaxholm norr om Stockholm bor en familj som har satsat på en modern elinstallation. Huset är från 1950 och renoverat i etapper och vid den senaste större ombyggnationen beslöt familjen att byta kök, tilläggsisolera väggar och byta innertak från vävspänt tak till ett tak i gips. Installatören föreslog då att man skulle kunna installera ett modernt elsystem som skulle förenkla vardagen för familjen och minska antalet knappar och dimrar samtidigt som man skulle kunna med enkla knapptryck förändra ljuset i olika scenarier.

– Installatören visade oss möjligheterna och funktionen som ett modernt elsystem kan erbjuda och vi beslöt oss för att låta honom installera detta, säger mamman i familjen.

Tekniken bakom funktionen är viktig och i detta fall har man valt en standard som elbranschen använder som heter KNX. Fördelen är att det finns en mängd olika leverantörer och systemet har funnits i över 20 år, är beprövat och att utvecklingen av produkter och funktioner sker dagligen vilket ger en trygghet om något skulle sluta fungera efter 10 eller 20 år.

Vilka funktioner har man i huset?

All belysning styrs och det bästa är alla scenarier som vi själva kan styra. Vi har husets två viktigaste funktioner vid ytterdörren i en snygg display, den ena är ”släck allt” och trycker man på den så släcks all belysning i huset samtidigt som en magnetventil på inkommande vatten slår av vattnet i huset. Det känns tryggt att veta att man inte riskerar en vattenskada om olyckan är framme.

Den andra knappen heter ”välkommen hem” och tänder upp en grundbelysning i huset som vi på ett enkelt sätt har ställt in själva i displayen.

Vi har även andra scenarier som t.ex. TV-belysning, laga mat belysning och middagsbelysning. Istället för en massa knappar och dimrar trycker vi på en knapp och rätt ljusnivå och rätt lampa ställs in. Via en ”internet Controller” så kan man också styra detta från sin dator eller smarta telefon. En uppskattad funktion är att kunna ställa om ytterbelysning och vissa lampor inomhus som på tid eller när det börjar skymma sätts på automatiskt, det ger ett levande ljus även när vi inte är hemma och lurar kanske en och annan tjuv.

Vi styr även vår altan markis med systemet via en väderstation så att den med automatik dras in om det blåser för mycket. I vissa rum t.ex. toaletter, förråd och klädkammare styr vi belysningen via en rörelsevakt så vi vet att där är släckt när ingen är där. Enkelt och smidigt!

Vi har dimmer på nästan all belysning och då är det lätt att skapa en ljusmiljö som är mysig samt att det minskar vår energikostnad och livslängden på ljuskällor.

Nu slippar man tjata på alla att dem skall släcka efter sig, det sköter vårt system! Säger pappan i familjen.

Är det dyrt?

Allt är relativt, men det kostade bara en bråkdel av vad kostnaden var för ett nytt kök och vår övriga renovering och vi kan inte tänka oss att flytta till ett nytt hus utan ett modernt elsystem, säger ägarna av huset.